Västerstadens ambition med utvecklingen av Josefssonhuset i Knalleland är att skapa möten mellan människor i en byggnad vars både etablerade och historiska betydelse förstärks genom god design och genomtänkt funktionalitet.
Här skall det ges förutsättningar för unga som gamla, familjer som studenter att mötas i en miljö som är vänlig, tillgänglig och inspirerande. Vi blandar företagsverksamhet, handel och bostäder för att skapa närhet till service men också för att väcka nyfikenhet och skapa en förankring till en byggnad vars identitet som handelsplats är starkt förknippad med Knalleland och Borås.
Västerstaden lägger stor vikt vid god arkitektonisk kvalitet och designmässigt hänsynstagande till byggnadens- och områdets kulturvärden. Genom väl valda materialval och med ett genomtänkt formspråk där estetik och funktionalitet harmoniserar, ger vi förutsättningar till att lyfta och förstärka byggnadens identitet där den tar sin plats som en vägvisande fyr till Knalleland.
Påbyggnaden anpassas till den befintliga byggnadens uttryck och färgsättning. Vårt mål med design och materialval är att få påbyggnaden att kännas lätt samtidigt som den smälter in i och jobbar tillsammans med de färger och material som den befintliga byggnaden besitter.
För att minska känslan av tyngd och mäktighet av påbyggnaden så har vi valt att klä långsidorna i rostfri plåt. Som kontrast till den blanka fasadplåten och i samverkan med det röda fasadteglet kläs påbyggnadens gavelfasader och tillkommande trapphus i öst respektive väst i corténplåt. Corténplåten kommer ge en jämt och vackert rostfärgad yta som i sig återspeglar byggnadens industrilika formspråk.
På vardera långsidan, för att bryta upp fasadstrukturen, men också för att återknyta till byggnadens historia, har vi placerat en tilltänkt relief där ”knallen” är avbildad. ”Knallen” finns med som ett fasadmotiv från de ursprungliga bygglovshandlingarna från 1966 som på ett tydligt och kulturellt sättknyter samman det gamla och nya knalleland. Vi ser byggnaden och ”knallen” en fyr som leder besökare till porten vidare in i Knalleland.
Huset är djupt, och vid sin mittpunkt mörk och otillgänglig. För att lätta upp och tillgängliggöra hela byggnaden öppnas gavlarna upp för att ge utrymme till stora fönsterpartier som sträcker sig från marknivå och hela vägen upp till påbyggnaden. Dessa fönster ger ett stort ljusinsläpp till det invändiga atriet som också har ljusinsläpp från ovanliggande lanterniner.
Tanken är att de ytor som erbjuds skall möjliggöra olika typer av användningsområden så som bostäder, handel, kontorsverksamhet och vård. Detta för att skapa en levande miljö i och runt byggnaden som skall främja en trygg och involverande miljö att vistas i.
Tanken är att erbjuda ett brett urval av lägenhetstyper, allt från studentlägenheter och studiolägenheter till rymliga två- och trerummare. Ambitionen är att åstadkomma en blandad konstellation av människor, från studenter till familjer och pensionärer. Våningsplan 2-4 samt påbyggnaden omfattas helt eller delvis av bostäder.
Livsmedelsbutiken får möjlighet att utveckla sin verksamhet och skapa attraktivare entréer och mer effektiva logistiklösningar. Denna typ av nära service gynnar så väl boende som andra verksamheter i byggnaden. Ambitionen är att livsmedelsbutiken skall få ligga kvar i entréplan där de erbjuds nya, förbättrade lösningar för entréer, lager och stödjande funktioner som lastkajer och avfallshantering.
Möjligheter för företag att etablera sin verksamhet i byggnaden. Här erbjuds lokaler för både mindre och större företag som lämpar sig att blandas med bostäder vilket uppmuntrar till möten och kontinuerlig rörelse i byggnaden under fler av dygnets timmar. Våningsplan 2-3 kan delvis omfattas av kontor.
Möjligheter till samhällsservice som äldrevård, tandvård, vårdcentral eller motsvarande som ytterligare bidrar till fastighetens attraktiva närhet till service och tillgänglighet. Våningsplan 2-3 kan delvis omfattas av vårdtjänster.
Oscar De Massa
oscar.de.massa@vasterstaden.se
Linda Karlsson
linda.karlsson@vasterstaden.se
Johan Nilsson
johan.nilsson@vasterstaden.se